Uitvaart en corona

Afscheid nemen kan - met de beperkingen door corona- nog steeds op een waardevolle en liefdevolle manier. Waar moeten we rekening mee houden en wat is wél mogelijk?

De volgende regels zijn van toepassing op het houden van uitvaarten (laatste versie d.d. 20 december 2021):

  • Bezoekers op een uitvaart moeten 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar. De groepsgrootte hangt af van de locatie en is maximaal 100 personen. Een vaste zitplaats is verplicht.
  • Uitvaartplechtigheden kunnen overdag en ’s avonds plaatsvinden.
  • Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor uitvaartcentra met een horecafunctie of andere locaties waar een uitvaart plaatsvindt. U draagt wel een mondkapje bij verplaatsingen binnen.
  • Soms krijgen nabestaanden extra kosten voor rouwvervoer, omdat hun dierbare vanwege het coronavirus naar een ander ziekenhuis werd overgeplaatst.  Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties betaalt dan deze kosten. Hiervoor kunnen nabestaanden zich melden bij de ombudsman uitvaartwezen.
  • Voor bezoekers staan overal ontsmettingsmiddelen klaar.
Jazz in de kerk

Livestream

Met een livestream of webcast kunnen vrienden en familie toch de uitvaart bijwonen. Via een persoonlijke link kunnen genodigden live meekijken of de afscheidsbijeenkomst achteraf bekijken. Zelf met je telefoon of tablet streamen kan natuurlijk ook.

In de meeste uitvaartcentra is het al langer gebruikelijk om de bijeenkomst op te nemen. De opname krijg je achteraf op een usb-stick.

De Hallen Studio's

Erehaag

De rouwkoets rijdt langzaam voorbij. Familie, vrienden en buren vormen een erehaag. Langs de route is er genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden.

De route bepaal je zelf. Zo kun je bijvoorbeeld ook langs het geboortehuis of de oude school lopen.

Aan de Amsterdamse grachten…

Vervoer hoeft niet altijd per auto. Met een boot kan en mag ook, en is in deze tijden van corona een mooi alternatief.

De route die je vaart zet je op de kaart. Iedereen die niet aanwezig kan zijn bij de afscheidsbijeenkomst zelf, zoekt een mooi plekje langs de route. Op een bankje of op een brug.

Neem direct contact op 020 820 44 73