Uitvaart en corona

Afscheid nemen kan - met de beperkingen door corona- nog steeds op een waardevolle en liefdevolle manier. Waar moeten we rekening mee houden en wat is wél mogelijk?

Vanaf 19 november zijn de volgende regels van toepassing op het houden van uitvaarten:

  • De maximale groepsgrootte bij uitvaartplechtigheden is 100 personen, zowel binnen als buiten, exclusief kinderen tot 12 jaar.
  • Uitvaartlocaties werken met routes om nabestaanden en bezoekers te helpen met de 1,5 meter afstandsregel.
  • Voor bezoekers staan overal ontsmettingsmiddelen klaar.
  • Aanwezigen bij een uitvaart worden verzocht hun contactgegevens te noteren. Deze worden alleen gebruikt voor bron- en contactonderzoek in geval van een coronabesmetting.
  • Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Een mondkapje is lastig bij uitvaarten. Toch roepen wij iedereen op om ook bij een uitvaart – en met name tijdens verplaatsingen in bijvoorbeeld een uitvaartcentrum of crematorium – een mondkapje te dragen: het is belangrijk om daar waar veel mensen samenkomen de besmettingskans zo veel mogelijk te beperken. En natuurlijk kunt u het mondkapje tijdelijk even afdoen, als u tijdens de plechtigheid een toespraak houdt.
  • Uitvaartcentra zijn uitgezonderd van de horecasluiting. Na de uitvaartplechtigheid mag dus catering aangeboden worden. Bezoekers en nabestaanden hebben dan een zitplaats en verplaatsingen worden zoveel mogelijk beperkt.
de duif uitvaart amsterdam

Aan de Amsterdamse grachten…

Vervoer hoeft niet altijd per auto. Met een boot kan en mag ook, en is in deze tijden van corona een mooi alternatief.

De route die je vaart zet je op de kaart. Iedereen die niet aanwezig kan zijn bij de afscheidsbijeenkomst zelf, zoekt een mooi plekje langs de route. Op een bankje of op een brug.

Erehaag

De rouwkoets rijdt langzaam voorbij. Familie, vrienden en buren vormen een erehaag. Langs de route is er genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden.

De route bepaal je zelf. Zo kun je bijvoorbeeld ook langs het geboortehuis of de oude school lopen.

Samen muziek luisteren

Schrijf op de kaart dat je op de dag van de begrafenis op een bepaald tijdstip het lievelingsnummer van de overledene draait. Iedereen die “er bij wil zijn” zet gelijktijdig het nummer op. Bij de rouwkaart kun je ook een kaarsje meesturen of een foto van de overledene.

Livestream

Met een livestream of webcast kunnen vrienden en familie toch de uitvaart bijwonen. Via een persoonlijke link kunnen genodigden live meekijken of de afscheidsbijeenkomst achteraf bekijken. Zelf met je telefoon of tablet streamen kan natuurlijk ook.

In de meeste uitvaartcentra is het al langer gebruikelijk om de bijeenkomst op te nemen. De opname krijg je achteraf op een usb-stick.

 

Schilderij van Kamerlingh Onnes De Herdenking
Neem direct contact op 020 820 44 73